Yükleniyor...

HİZMETLERİMİZ

GEBELİK ÖNCESİ TAHLİLLER

Bebek sahibi olmaya karar veren bir anne adayinin gebe kalmadan ortalama 3 ay önce uzman bir hekime danisarak ve muayene olarak bilinçli bir sürece girmesi, gebelikle birlikte ortaya çikabilecek pek çok rahatsizligi önleyecektir.

Ailede ya da sizde seker, kalp, karaciger veya böbrek hastaligi, tiroid, yüksek tansiyon, Down Sendromlu (zeka geriligi olan) bebek sahibi olma gibi kalitimsal olabilecek sorunlar var ise bunlarla ilgili tahliller yapilarak, hekiminiz tarafindan gözlem altina alinmalidir.

Gebelige hazirlanirken genel saglik kontrolüyle birlikte bazi tahliller yapilmasi gerekir, çünkü fark edilmemis olan mevcut bir hastalik, bebekte ciddi sorunlara neden olabilir. Bunun yaninda gebeligin kendisi bazi annelerde saglik sorunlarina neden olabilmektedir.

Gebelik öncesi yapilmasi önerilen bazi rutin tahliller sunlardir;

• Vajinal Smear
• Servikal Kültür
• Kan Grubu Tayini (anne & baba)
• Tam Idrar Tahlili
• Tam Kan Sayimi (Hemogram)
• Rutin Biyokimya (Açlik Kan Sekeri, Üre, Kreatinin, SGOT, SGPT, T.Kolesterol, Trigliserid),
• Kanama ve Pihtilasma Zamanlari (APTT, PTT, Fibrinojen)
• TORCH paneli (Toxoplazma, Rubella, Sitomegalovirüs, Herpes)
• Hepatit B (HbsAg), Anti Hbsi Anti HCV, Anti HIV
• Tiroid Fonksiyon Testleri (TSH, gerekirse fT3, fT4)
• Vitamin B12, Folik Asit, Çinko

Bu kan testleri ile Kizamikçik, Hepatit B gibi asiyla korunulabilen hastaliklari geçirip geçirmediginiz ve bunlara karsi bagisikliginiz olup olmadigi analiz edilerek asi yapilabilir. Ayrica dogumsal bazi sakatliklarin (nöral tüp defektleri) önlenmesi için gerektigi takdirde folik asit ve çinko takviyesi yapilabilir.

Önceki gebeliklerde kanama, kansizlik, kan sekerinin yükselmesi, idrarda albumin çikmasi gibi sorunlar yasanmis ise hekime bildirilmelidir.

Gebelik açisindan geç sayilan bir yasta gebe kalmayi planlayan anne adaylari FSH ve E2 hormon degerlerini ölçtürerek gebelik sanslarini analiz edebilirler.

Genetik Hastaliklar

Ailede genetik sakatliklara sahip bebek dogurmus olan kisiler var ise veya akraba evliligi yapilmis ise, Kromozom Inceleme testleri önerilir.

Eger daha önceki gebeliklerde erken dogum ve tekrarlayan düsükler yasanmis ise genetik testler ile sebepleri arastirilmalidir.

Genetik testler ile Talasemi, Anemi, Hemofili, Kistik Fibrosis gibi özellikle yurdumuzda sik görülen kalitimsal hastaliklarin da arastirilmasi yapilmaktadir.

Kalitimsal bir genetik hastalik mevcut ise, embriyo seçimi (PGT) yapilarak saglikli bir bebek sahibi olma olasiligi arttirilabilmektedir.

Cinsel Yolla Bulasan Hastaliklar (CYBH)

Cinsel yolla bulasan hastaliklar bölümünde belirttigimiz enfeksiyon veya virüsler dogurganligi ve anne karnindaki bebegin sagligini etkileyebilmektedir. Bu açidan gebelik öncesi ve gebelik sirasinda Frengi, AIDS, Hepatit B, Mikoplazma, Üroplazma, Gonore, HPV gibi çocuk açisindan ciddi riskler olusturabilecek CYBH testlerinin yapilmasi önerilmektedir.

Cinsel iliski ile geçen bir hastaliga yakalandiginiz düsünüyorsaniz mutlaka hekiminizle görüserek önlem aliniz. Bu durumda esinizin de tedavi olmasi gereklidir.